nl
01-05-2024

Kimchi van Do: wat in het vat zit, verzuurt dus wél

Plantaardig koken, dat klinkt ingewikkelder dan het is. Tien eigentijdse chefs uit de regio laten in de Gelderlander zien dat met planten koken een peulenschil is. Ze delen hun recept, zodat het thuis na te maken valt. In de laatste aflevering van de rubriek Peulenschil, laat Do Bongers zien hoe Koreaanse kimchi te maken.

eiwit dna

Een laboratorium in Beers is de thuisbasis van het volledig plantaardige bedrijf Basic Theory Ferments. Raw en plantaardig is het credo van Do Bongers (32) die dagelijks 1500 kilogram groenten fermenteert tot sexy gerechten als roze zuurkool en Koreaanse kimchido. “Gefermenteerde groenten zijn zo goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Iedereen zou dat moeten weten.” En dus ook eten, als het aan haar ligt.

 

Bongers was bierbrouwer bij Nijmeegs bekende brouwer Oersoep, vertrok naar Schotland waar ze een studie bierbrouwtechniek deed en veertien prijzen won. In de brouwerij was ze bezig met de fermentatie voor de productie van bieren, maar thuis was ze vooral bezig met de fermentatie van groenten. Ze raakte in de ban van de gezondheidsvoordelen van het eten van gefermenteerde groenten en besloot dat dat haar nieuwe pad zou zijn.

“Ik merkte bij me zelf dat ik veel vrolijker en energieker was door het eten van deze gerechten. Dat is wat ik wil delen met anderen.” Terug naar haar geboortestad Nijmegen dus, naar de Honigfabriek. Nu niet als brouwer van bieren maar van kimchi’s, zuurkool en gefermenteerde rode bieten.

 

Lees hier verder en bekijk de instructievideo op de website van De Gelderlander

Meer nieuws

29-08-2024
Nieuw omgevingsplan Eiwitcampus Lees meer
04-07-2024
Stichting Goeie Grutten steunt Arista Bee Research Lees meer
22-05-2024
The School for Moral Ambition: het idealisme van een activist, de ambitie van een start-upondernemer. Lees meer

Weten wat er
mogelijk is?
Tel:+31 6 534 415 53